Upute za kopče

Nošenje djeteta naprijed

1. Pozicionirajte pojas oko Vašeg stomaka s krivom stranom prema sebi i pravom stranom prema van. Panel visi preko pojasa.Provucite kopču kroz sigurnosnu gumicu.

2. Prilikom spajanja kopče, čuje se jasan zvuk da je kopča pravilno spojena.

3. Okrenite pojas tako da se panel nalazi s prednje strane. Bebu naslonite sebi na prsta i raširite joj nožice tako da su obje slobodne sa svoje strane panela. Bebu je sigurnije pridržavati za struk, a ne za guzu.

4. Podignite panel preko bebe tako da jedom rukom držite bebu, a drugom dižete panel bebi preko leđa.
Navucite jednu po jednu naramenicu, tako da slobodnom rukom uvijek držite bebu preko panela. Kada su Vam obje naramenice na ramenima, zakopčajte poprečni remen koji bi Vam se trebao nalaziti ispod vrata.

5. Sa zatezanjem naramenica poprečni remenćić spustit će se na idealnu visinu; otprilike posred lopatica. Stegnite naramenice toliko da između Vas i bebe može stati najviše dlan. Poprečni remenčić s naramenicama treba tvoriti slovo H. Njegova uloga je samo da prodižava naramenice. Ukoliko je previše stegnut, više nalikuje na slovo K ili X i time stvara neugodan pritisak na leđima koji dužim nošenjem može izazvati bol.

7. Kada je nosiljka dobro podešena bebino tijelo je centrirano u panelu nosiljke, gornji rub pojasa paralelan je s podom i bebina boljena su malo viša u odnosu na guzu: zdjelica s koljenima pravi slovo M tj. beba je u polučučečem položaju.

Nošenje djeteta na leđima

1. Zakopčanu nosiljku povucite na bok i podignite bebu. Raširite joj nožice, podignite panel preko leđa tako da je uvijek pridržavate slobodnom rukom.

2. Čvrsto uhvatite obje naramenice i lijevu naramenicu odmah navucite na lijevo rame (ili desnu na desno).

3. Prebacivanje bebe s boka na leđa najsigurniji je način prebacivanja za nemirne bebe koje se vole izvijati i skakutati po nosiljci.

4. Desnu naramenicu pridržavajte lijevom rukom (ili lijevu desnom) dok ju dodajete iz ruke u ruku sebi iza glave. Slobodnom rukom gurajte pojas dok vučete naramenice da smjestite bebu sebi na leđa.

5. Kada su vam obje naramenice na ramenima, zakopčajte poprečni remenčić. On je visoko na vratu ali će se spustiti za 1-2 širine prsta ispod ključne kosti nakon zatezanja naramenica. Njegova uloga je samo pridržavanje naramenica, ne i preuzimanje težine stoga ga nemojte previše zategnuti. Prezategnuti poprečni remenčić može uzrokovati tupu bol između lopatica i u vratu tokom dužeg nošenja.

6. Stegnite naramenice u smjeru gurtni ( prema iza i na dolje).

Select your currency
BAMBiH konvertibilna marka
EUR Euro
Klikni / Click
1
Whatsapp
- Pozdrav, kako vam možemo pomoći?
- Hello, how can we help you?